19 February 2016

Buku Pink

 


Actually, kandungan aku baru masuk 6 minggu dan aku masih lagi berfikir nak buat checkup dekat mana. Tapi disebabkan husband aku beriya ajak aku buat checkup semalam, maka aku turutkan juga. Gigih lepas subuh terus bertolak dari rumah. Disebabkan aku duduk dekat Pinggiran Putra, maka Klinik Kesihatan terdekat adalah Klinik Kesihatan Seri Kembangan. Dekat tak dekat la lebih kurang 8-9 km juga dari rumah. 

Tahu jelah kan, Klinik Kesihatan selalunya akan sesak. So, WAJIB datang awal lagi-lagi macam aku yang baru nak buat buku pink tu. So, lebih kurang pukul 7.30am aku dah sampai dekat KK Seri Kembangan tu. Pergi kaunter cakap nak buat buku.  


Nurse kat kaunter tu akan bagi dua buku untuk diisi. Satu untuk simpanan klinik, satu untuk simpanan kita. So, lepas isi segala maklumat, kena ambil nombor giliran dan menunggu. 

Aku tunggu lebih kurang 1 jam setengah baru nombor aku dipanggil. Yela, sebab dorang utamakan ibu-ibu yang dah ada appointment. So, first sekali nombor aku kena panggil, nurse ambil darah aku untuk buat ujian HIV dan sebagainya. Alhamdulillah semuanya normal. Lepas tu aku kena hantar darah aku tu dekat Makmal dan buat Urine Test. Lebih kurang 5 minit macam tu orang Makmal tu panggil bagi result dekat aku. So, aku kena menuggu lagi untuk dipanggil lagi.. Lama jugaklah lebih kurang 1 jam lebih aku duduk menunggu. Husband aku boleh siap pergi tampal gigi lagi. HAHAAHA. Setelah sekian lama aku tunggu, baru nombor aku dipanggil masuk ke bilik nurse. Kali ni, nurse check tekanan darah, payudara dan akan soal kau macam-macam. Alhamdulillah, aku tak ada apa-apa masalah. So, nurse pun just suruh aku banyak makan makanan yang berkhasiat, minum susu, tak boleh buat kerja berat, tak boleh stress an sebagainya. Gituu.. Lebih kurang 25 minit juga aku dengan nurse tu. Then, after set temu janji seterusnya, aku kena pergi Farmasi untuk ambil ubat. Disebabkan aku takde alahan, morning sickness, sakit apa-apa, maka nurse bagi Folic Acid sahaja. 

Lebih kurang pukul 11 pagi macam tu, aku dah settle semuanya. Walaupun 5 jam aku dekat Klinik, tapi alhamdulillah la semuanya berjalan lancar dan aku pun takda apa-apa masalah. 

Nasihat aku, bawaklah makanan secukupnya. Sebab lama menunggu wei. Tapi dekat Klinik tu ade kedai makan. So, boleh singgah sekejap isi perut. Macam kes aku, husband aku dah siap-siap beli roti dekat Petronas. Sambil tunggu tu, sambil aku makan. So, next appointment aku dengan KK tu sebulan lagi which is on March. Okaylah tu kan. 

Hopefully, keadaan aku dengan baby sentiasa sihat jelah sampai aku beranak nanti. Aamiin.  

Thanks kepada yang sudi membaca. :)

16 February 2016

Expecting

 

Pejam celik, dah 7 bulan aku kahwin. Sebenarnya masih tak percaya yang aku dah jadi isteri orang. Yela, lepas peristiwa putus tunang tu, memang aku serik dah nak bercinta. Tapi tulah orang cakap, ajal maut jodoh pertemuan semua Allah tentukan.

Bila dah kahwin ni, automatik perasaan nak jadi ibu tu timbul. Hakikatnya aku memang suka budak-budak. Sampai satu tahap, aku tengok anak orang, mesti rasa nak ada anak sendiri tu meluap-luap. Lagipun, aku dengan husband memang tak merancang apa-apa. 

Masa awal-awal kahwin dulu, aku pernah pregnant. Tapi, seminggu lepas aku tahu aku pregnant, rezeki takde. Aku gugur. Masa tu sedih juga sampai husband aku bawa pergi short gateaway ke Melaka. Lama-lama aku memang berserah je. Kalau ada rezeki, ada.... Kalau takde, usaha sampai ada. 

Nak dijadikan cerita, adik ipar aku datang rumah aku 3 hari sebelum Tahun Baru Cina. Tengah syok layan Korea, adik ipar aku minta pad sebab dia datang bulan. Time tu baru aku terfikir yang aku tak datang bulan lagi. Aku check kalender, sepatutnya aku tengah uzur. Kira-kira, dah terlewat 4 hari period aku. Tapi aku buat cool je la sebab memang tak harap apa-apa. Aku senyapkan je. Dalam hati, terdetik yang aku pregnant tapi 50-50 la... Lama-lama aku rasa tak puas hati, aku cakap juga dengan husband. And he asked me to buy the pregnancy test. HUHUHU. 

Lepas siap-siap mandi dan maghrib, husband ajak aku pergi beli Pregnancy Test. Disebabkan murah RM5.00 satu, aku beli 3 terus. HEHEHE. Orang kata, nak check pregnancy paling elok awal pagi. Tapi, aku tak sabar. Balik dari farmasi, aku terus masuk toilet senyap-senyap and buat test. The result?? 


Terkebil-kebil aku tengok ada dua line. Rasa nak jerit time tu juga.Tapi aku tahan dulu.. Basuh apa yang patut then terus bagi test tu dekat husband. Kitorang senyum lebar selebarnya. 

Esok harinya, husband bawa aku pergi klinik untuk confirm kan pregnancy aku ni. Doktor suruh aku buat urine test. Dan result dia sama, ada dua line. Line dia tu makin pekat. 

Doktor: Yes, you pregnant. When is your last period?
Aku : 7th January Doc. 
Doktor: So, ikut calculation, your pregnancy now is 4weeks 4 days. 

Aku speechless. Aku senyum je dekat doktor. 

Now, usia kandungan aku dah 5 weeks ++ . Masih baru lagi. Macam-macam pesanan yang aku dapat. Makan itu tak boleh. Makan ini tak boleh. Pasrah je. Janji baby sihat. Disebabkan aku tak ada morning sickness, pening-pening semua tu, aku cuma perlu jaga kesihatan dan pemakanan je. 

Diharap yang baca blog aku ni mendoakan kesihatan aku dan baby. HEHE. Serious aku excited. Thanks sebab sudi baca entri kali ni... Kakak-kakak yang ada tip-tip nak share, meh la share.. :) 
 
 

Her Diary by Myra Amira Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork