29 July 2013

RESEPI: Honey Cornflake

 

Assalamualaikum w.b.t.

Hari tu ade mention kat twitter pasal nak share dengan korang semua resepi kuih raya yang saya nak buat untuk raya tahun ni. Mama dah bagi tugas kat saya awal-awal lagi…. Die suruh saya buat kuih tahun ni since die malas nk pi keluar beli kuih. Lagipun dia cakap, kalau buat sendiri boleh buat banyak-banyak.. Oklah, since saya pun cuti sem sekarang, maka saya sahut jelah tugasan yang mama bagi.

So, untuk pertama kali dalam hidup saya, hari ni saya nak share resepi kuih raya kat korang. Saya nk share macam mana saya buat HONEY CORNFLAKE.

resepi

BAHAN-BAHAN :

1- Paper cup ( yang ni ikut korang la nak kaler & corak ape)

2- Colour Ball (untuk hiasan)

3- Nestle Cornflake ( sekotak)

4- Madu ( 6-10 sudu besar)

5- Gula halus ( 1/2 cawan)

6- Butter Cup

CARA BUAT :

- Ramas-ramas CORNFALKE tu then letak tepi.

- Masukkan  GULA, BUTTER & MADU kat dalam kuali then kacau sampai gula dengan butter betul-betul larut.

- Masukkan CORNFLAKE kat dalam kuali pastu gaul sampai rata.

- Letak CORNFLAKE dalam PAPER CUP

- Tabur COLOUR BALL untuk hiasan.

- Bakar dalam oven lebih kurang 10 minit.

-SIAP!

Ulu Bernam-20130728-00680

Ulu Bernam-20130728-00678

Ulu Bernam-20130728-00682

Ha, senang tak nak buatnye? Kalau bg yang dah biasa buat kuih, buat bende ni memang pejam mata jelah… Tapi adelah satu kebanggan kepada first timer macam saya ni. Hahah.  Alhamdulillah, malam ni sempat jugak siapkan satu jenis kuih raya….

Okaylah, tu je resepi untuk kali ni….  Insya Allah akan saya update resepi yang lain pulak yer….. Thanks for reading…

P/S:  Colour ball tu boleh ditukar dengan apa2 je korang nak macam Chocolate rice, kismis or ceri… ikut sedap korang je okay….. 

4 comments :

  1. thank you fr sharing! bahan dah beli.. tinggal nak buat je balik cuti raya nanti.. semangat buat kuih raya! :)

    ReplyDelete
  2. @FairuzAqilah: most welcome... Selamat membuat kuih :)

    ReplyDelete
  3. Yg cornflakes tu yg real corn atau yg dah ada honey?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna yang cornflake biasa ... :)

      Delete

Terima Kasih kerana sudi membaca :)
Anda komen, anda comel <3

 

Her Diary by Myra Amira Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork