10 August 2016

Malaysian

 



Sebenarnya, dah lama aku pendam perkara ni. Tapi, kebelakangan ni, terlalu banyak benda terjadi pada aku. Perkara yang sama berulang kali. 

Malaysian. Ye Malaysian. Bukan aku benci dengan rakyat negara aku sendiri. Tapi aku tak suka perangai dorang yang menyakitkan hati. 

Situasi 1:

Aku tengah teman husband aku buat kerja dekat Mamak area rumah aku. Then, datang sekumpulan lelaki duduk sebelah meja kitorang. Obviously lelaki tu nampak aku tengah pregnant sebab perut aku dah besar. Dah takleh nak cover dah. Dengan tak ada rasa bersalah, dia hisap rokok. Berbatang-batang dan asap tu pergi dekat aku. Perkara yang paling aku benci sekali bila putung rokok tu sengaja dia halakan pada aku. Dia cuma jeling aku tanpa rasa bersalah. Masa tu perasaan aku macam nak sumbat semua rokok tu dalam mulut dia. Yes, takde larangan merokok kat situ but, TOLONGLAH ada kesedaran sendiri dalam diri tu. Tak semua orang boleh telan asap rokok tu terutamanya aku yang tengah pregnant ni. 

Situasi 2: 

Aku ada janji dengan kawan nak jumpa dalam 10.30 pagi. Bila aku nak reverse kereta, ada kereta lain block kereta aku. Aku hon kereta tu nak dekat setengah jam. Aku intai-intai kereta tu kot la dia tinggalkan no fon ke, tapi hampa. TAKDE. Aku nampak hand break dia tak tarik. Aku try tolak tapi, baby dalam perut aku macam mengeras teruk. So aku panik. Aku terus hon dan hon sampai owner kereta sampai. Maka terjadilah perang mulut kat situ. Paling aku geram dia cakap aku menyusahkan. Masa tu, lantang suara aku jerkah dia. " Saya yang menyusahkan atau awak yang menyusahkan..? Punya banyak parking kosong dekat sini kenapa mesti nak double parking..?!!"  Then, lelaki tu jeling aku dan terus alih kereta. So rude! 


Kesimpulannya, Malaysia ni memang terkenal dengan rakyatnya yang berbudi bahasa. Kononnya la... Tapi hampa, indah kabar dari rupa. Aku kecewa sebab masih ramai lagi manusia takde kesedaran dalam diri dekat Malaysia ni. Tu belum lagi aku cerita kisah jiran aku yang macam orang histeria bila marah anak dia setiap hari.. Hmmm. 

03 June 2016

CHANEL 9in1 MAKEUP SET

 



Teringin nak pakai make up yang berjenama tapi takde bajet nak beli...? Baiklah, jangan risau... Sebab kat sini aku nak promote 9in1 Chanel Makeup Set (refer gambar)


Dalam 9 in 1 Makeup Set ni ada : 

-  Foundation ( code natural)
- Compact Powder ( code natural)
- Lipstick 
- Lipgloss
- Blusher
- Eye Shadow
- Eyeliner
- Mascara 
- Eyebrow liner. 

Namun, semua ni bukanlah original. Tapi, dia dikira reject item la. Kualiti sama je macam original. Hasil dari testimoni, semua berpuas hati dengan set ni. Meh nak share sikit testimoni :)






Actually, kepada sesiapa yang nak buat hantaran kahwin ke, bertunang ke, or nak buat present, set ni sesuai sebab didatangkan dengan kotak eksklusif yang sama je kualitinya dengan yang original. (refer gambar)


Tapi, kalau tak nak ade kotak  ni pun takpe. Korang boleh order yang kotak biasa je... (refer gambar)



Okay, sekarang nak cerita pasal harga pula. Harga jualan sangat-sangat berbaloi.

RM 110 include postage untuk yang takde box.
RM 120 include postage untuk yang ade box. 
Sabah Sarawak tambah RM5.00 ye untuk postage. 

Dengan harga yang seperti disebut di atas, korang akan dapat : 9 barang seperti yang dalam gambar, sekali dengan paper bag chanel yang cantik tu. Gituuuuu :) 

Mana nak order....? 

Baiklah, sila order ke 
016-2302956 
untuk fast reply ye .... Insha Allah pertanyaan anda akan dilayan dengan secepatnya... 

Terima kasih kerana membaca. Kalau nak beli, jangan lupa contact nombor tu okay. Semoga murah rezeki...Aamiin.. MMMUUAHH :)


23 May 2016

My Pregnancy Journey

 



 Lama menyepi sampai terlupa kata laluan blog. Hahaha. Well, alhamdulillah, my pregnancy dah masuk 2nd Trimester. Mabuk-mabuk pun dah kurang and semakin menghilang. Just few perkara je still tak boleh tahan lagi. 

1st Trimester: 

Waktu awal kehamilan, memang satu cabaran besar bagi aku sebab pertama kali mengandung. Dulu masa mula-mula kahwin, memang keinginan nak anak tu membuak-buak, sampailah tiba-tiba aku check UPT and ada double line. Masa tu happy teramat. Tapi disebabkan tekanan kerja, waktu kerja yang padat and sebab-sebab lain, kandungan bertahan seminggu lebih je. Masa tu aku redha dan decide untuk tak nak mengharap sangat. Allah tu Maha Adil, Maha Mengetahui. Sehari sebelum Tahun Baru Cina, aku disahkan mengandung. Antara percaya atau tak je sebenarnya masa tu. Syukur yang tak terhingga. 

Masa awal kehamilan, aku alahan teruk. Muntah-muntah dari pagi sampai malam. Tak masuk dapur hampir 4 bulan. Bau goreng-goreng, serai, lavender and banyak lagi lah yg boleh buat aku muntah non-stop. Setiap kali makan, 5-10 minit lepas tu aku keluarkan balik. Seksa sampai 1-2 bulan pertama tu berat badan aku drop teruk. Even nak minum susu pun tak boleh. Pening kepala jangan cerita. Rasa macam nak hantuk kepala dekat dinding. HUHUHU.. 

2nd Trimester:

Masuk bulan ke-3, alhamdulillah beransur pulih. Aku gagahkan diri masuk dapur. Loya-loya jugak tekak aku kupas bawang. Tapi lawan juga sebab aku rindu sangat dah nak masak. Mula-mula tu aku masak makanan simple-simple je. Nasib baik husband aku jenis telan je apa aku masak. Now, kandungan dah masuk 5 bulan. Alhamdulillah. Baru-baru ni pergi checkup, nurse cakap jantung baby normal. Seronok dengar. Cuma masih takde kesempatan nak buat ultrasound. Maybe end of this month. Insha Allah. 

Photo by: Faris Ahmad Photography 
FB: Faris Ahmad


Tak sabar sebenarnya nak tahu jantina anak sebab excited nak beli barang-barang baby. Baru senang nak pilih baju. Jauh di sudut hati aku nak anak lelaki untuk anak yang first ni. Tapi, andai Allah bagi anak perempuan, aku still redha dengan rezeki yang Dia bagi. Hopefully, korang yang tengah menghabiskan waktu untuk baca entri kali ni, mendoakan kesihatan baby dalam kandungan ni and mendoakan supaya segalanya dipermudahkan. Mohon sangat doa yang baik-baik dari kalian ... 

Thanks for reading guys XOXO

19 February 2016

Buku Pink

 


Actually, kandungan aku baru masuk 6 minggu dan aku masih lagi berfikir nak buat checkup dekat mana. Tapi disebabkan husband aku beriya ajak aku buat checkup semalam, maka aku turutkan juga. Gigih lepas subuh terus bertolak dari rumah. Disebabkan aku duduk dekat Pinggiran Putra, maka Klinik Kesihatan terdekat adalah Klinik Kesihatan Seri Kembangan. Dekat tak dekat la lebih kurang 8-9 km juga dari rumah. 

Tahu jelah kan, Klinik Kesihatan selalunya akan sesak. So, WAJIB datang awal lagi-lagi macam aku yang baru nak buat buku pink tu. So, lebih kurang pukul 7.30am aku dah sampai dekat KK Seri Kembangan tu. Pergi kaunter cakap nak buat buku.  


Nurse kat kaunter tu akan bagi dua buku untuk diisi. Satu untuk simpanan klinik, satu untuk simpanan kita. So, lepas isi segala maklumat, kena ambil nombor giliran dan menunggu. 

Aku tunggu lebih kurang 1 jam setengah baru nombor aku dipanggil. Yela, sebab dorang utamakan ibu-ibu yang dah ada appointment. So, first sekali nombor aku kena panggil, nurse ambil darah aku untuk buat ujian HIV dan sebagainya. Alhamdulillah semuanya normal. Lepas tu aku kena hantar darah aku tu dekat Makmal dan buat Urine Test. Lebih kurang 5 minit macam tu orang Makmal tu panggil bagi result dekat aku. So, aku kena menuggu lagi untuk dipanggil lagi.. Lama jugaklah lebih kurang 1 jam lebih aku duduk menunggu. Husband aku boleh siap pergi tampal gigi lagi. HAHAAHA. Setelah sekian lama aku tunggu, baru nombor aku dipanggil masuk ke bilik nurse. Kali ni, nurse check tekanan darah, payudara dan akan soal kau macam-macam. Alhamdulillah, aku tak ada apa-apa masalah. So, nurse pun just suruh aku banyak makan makanan yang berkhasiat, minum susu, tak boleh buat kerja berat, tak boleh stress an sebagainya. Gituu.. Lebih kurang 25 minit juga aku dengan nurse tu. Then, after set temu janji seterusnya, aku kena pergi Farmasi untuk ambil ubat. Disebabkan aku takde alahan, morning sickness, sakit apa-apa, maka nurse bagi Folic Acid sahaja. 

Lebih kurang pukul 11 pagi macam tu, aku dah settle semuanya. Walaupun 5 jam aku dekat Klinik, tapi alhamdulillah la semuanya berjalan lancar dan aku pun takda apa-apa masalah. 

Nasihat aku, bawaklah makanan secukupnya. Sebab lama menunggu wei. Tapi dekat Klinik tu ade kedai makan. So, boleh singgah sekejap isi perut. Macam kes aku, husband aku dah siap-siap beli roti dekat Petronas. Sambil tunggu tu, sambil aku makan. So, next appointment aku dengan KK tu sebulan lagi which is on March. Okaylah tu kan. 

Hopefully, keadaan aku dengan baby sentiasa sihat jelah sampai aku beranak nanti. Aamiin.  

Thanks kepada yang sudi membaca. :)

16 February 2016

Expecting

 

Pejam celik, dah 7 bulan aku kahwin. Sebenarnya masih tak percaya yang aku dah jadi isteri orang. Yela, lepas peristiwa putus tunang tu, memang aku serik dah nak bercinta. Tapi tulah orang cakap, ajal maut jodoh pertemuan semua Allah tentukan.

Bila dah kahwin ni, automatik perasaan nak jadi ibu tu timbul. Hakikatnya aku memang suka budak-budak. Sampai satu tahap, aku tengok anak orang, mesti rasa nak ada anak sendiri tu meluap-luap. Lagipun, aku dengan husband memang tak merancang apa-apa. 

Masa awal-awal kahwin dulu, aku pernah pregnant. Tapi, seminggu lepas aku tahu aku pregnant, rezeki takde. Aku gugur. Masa tu sedih juga sampai husband aku bawa pergi short gateaway ke Melaka. Lama-lama aku memang berserah je. Kalau ada rezeki, ada.... Kalau takde, usaha sampai ada. 

Nak dijadikan cerita, adik ipar aku datang rumah aku 3 hari sebelum Tahun Baru Cina. Tengah syok layan Korea, adik ipar aku minta pad sebab dia datang bulan. Time tu baru aku terfikir yang aku tak datang bulan lagi. Aku check kalender, sepatutnya aku tengah uzur. Kira-kira, dah terlewat 4 hari period aku. Tapi aku buat cool je la sebab memang tak harap apa-apa. Aku senyapkan je. Dalam hati, terdetik yang aku pregnant tapi 50-50 la... Lama-lama aku rasa tak puas hati, aku cakap juga dengan husband. And he asked me to buy the pregnancy test. HUHUHU. 

Lepas siap-siap mandi dan maghrib, husband ajak aku pergi beli Pregnancy Test. Disebabkan murah RM5.00 satu, aku beli 3 terus. HEHEHE. Orang kata, nak check pregnancy paling elok awal pagi. Tapi, aku tak sabar. Balik dari farmasi, aku terus masuk toilet senyap-senyap and buat test. The result?? 


Terkebil-kebil aku tengok ada dua line. Rasa nak jerit time tu juga.Tapi aku tahan dulu.. Basuh apa yang patut then terus bagi test tu dekat husband. Kitorang senyum lebar selebarnya. 

Esok harinya, husband bawa aku pergi klinik untuk confirm kan pregnancy aku ni. Doktor suruh aku buat urine test. Dan result dia sama, ada dua line. Line dia tu makin pekat. 

Doktor: Yes, you pregnant. When is your last period?
Aku : 7th January Doc. 
Doktor: So, ikut calculation, your pregnancy now is 4weeks 4 days. 

Aku speechless. Aku senyum je dekat doktor. 

Now, usia kandungan aku dah 5 weeks ++ . Masih baru lagi. Macam-macam pesanan yang aku dapat. Makan itu tak boleh. Makan ini tak boleh. Pasrah je. Janji baby sihat. Disebabkan aku tak ada morning sickness, pening-pening semua tu, aku cuma perlu jaga kesihatan dan pemakanan je. 

Diharap yang baca blog aku ni mendoakan kesihatan aku dan baby. HEHE. Serious aku excited. Thanks sebab sudi baca entri kali ni... Kakak-kakak yang ada tip-tip nak share, meh la share.. :) 
 

15 January 2016

KULIT CERAH DAN SIHAT DENGAN DIANZ VITAMIN C & E

 


Kalau nak cantik, kena keluarkan duit yang banyak. Kos nak jadi cantik zaman sekarang ni bukannya murah. Mahal. Lagi-lagi yang ada masalah kulit. Lagilah beban nak keluarkan kos. Seiring dengan keadaan ekonomi negara sekarang, tidak semua rakyat Malaysia ni hidup senang. Komitmen yang banyak, kos sara hidup yang tinggi. Silap-silap hari bulan, nak beli keperluan diri sendiri pun tak lepas. NAMUN, dengan adanya produk ni, memang jimat dan berbaloi. Tak payah dah berhabis duit beratus beribu setiap bulan. 

Mempersembahkan! 

Dianz Vit C & E 



Dianz Vit C&E ni adalah packaging yang baru. Lebih cantik dan lebih sedap rasanya. Sebab ada tambahan serbuk mutiara untuk kesan 2kali lebih cepat. Extra pearl sebenarnya akan membuatkan vitamin diserap lebih cepat. Hasilnya, kulit akan lebih Glowing dan berseri seri. Plus, pertumbuhan sel kulit baru pun akan cepat.  

Vitamin C & E ni sangat-sangat sesuai bagi mereka yang ada masalah parut, jerawat, kulit kusam, resdung dan juga stretch mark. Kalau yang takde masalah kulit pun boleh ambil untuk dapatkan muka yang cerah dan glowing. 

Kenapa vitamin ni very highly recommended?  Sebab rasa dia sedap. Boleh dihisap, kunyah atau telan. Bagi ibu yang pregnant atau menyusu pon boleh makan vitamin ni. 

Jangan risau, vitamin ni dijual dengan harga yang sangat murah. 

RM45 Sebotol 
+ RM5 untuk Sabah Sarawak 

TESTIMONI DARI PELANGGAN YANG BERPUAS HATI:







Teruja tak nak cantik dengan kos yang murah? Kalau anda berminat, jangan malu jangan segan, boleh WHATSAPP/TELEGRAM 

+6017- 6531208  

 Sekian Terima Kasih :)  



 
 

13 January 2016

WHY I'M GOING TO BANNED TM UNIFI/ STREAMYX

 


Seingat aku la, jaranglah aku bagi review yang teruk-teruk dekat dalam blog ni. Dan aku pun bukanlah pengkritik terhebat ke apa.. Tapi, hari ni aku memang nak bagi kritikan pada satu company ni. Company ni memang famous la cite nye. 



On 2014, aku decide untuk langgan UNIFI VIP10 untuk rumah sewa aku. Nak jadi cerita, aku duduk menyewa sorang je. So, boleh bayanglah kan, kalau guna UNIFI VIP10 tu laju dia tahap mana. Well, masa first and second month tu, okaylah dia punya line. Dapat juga aku guna untuk cari kerja, bayar bil, tengok youtube etc etc.. Masuk bulan ketiga, line dia agak slow. Aku seperti biasa call Customer Service dia. Dan dorang just guide aku untuk tutup box tu dalam 15 saat then on balik. So, lepas buat benda tu, line dia kembali laju TAPI HANYA UNTUK DUA TIGA HARI SAHAJA.  Ditakdirkan, rumah yang sewa masa tu ada masalah so aku memang decide nak pindah. Disebabkan UNIFI aku ni ada kontrak setahun, maka aku call semula Customer Service UNIFI tu untuk mintak pindahkan UNIFI aku ke rumah baru. MALANGNYA, rumah baru aku memang tak ada line STREAMYX & UNIFI. Aku pun peninglah citenye. TAPI, Customer Service tu CONFIDENT cakap, " oh kami boleh tolong terminate tanpa bayaran sebab memang line di kawasan rumah cik tak available."  So aku pun setuju lah untuk terminate. Then, aku assume dia dah terminate lah. Aku pun pindah ke rumah baru pada Januari 2015. 

Januari 2016, I mean sejak dua menjak ni, aku dapat SMS dari TM yang mengatakan aku ada tunggakan bil. Aku macam tak percaya aku ada outstanding. Tapi aku ignore sebab aku yakin UNIFI aku dah terminate since Disember 2014 lagi. Tapi, sangkaan aku salah. Boleh pulak, dorang call husband aku and cakap aku ada tunggakan bil RM2000++. Dorang mintak aku settle kan dalam dua hari ni. Husband aku pun bising tak sudah dengan aku. Rasa nak gugur jantung aku. Manalah nak cari RM2k dalam masa dua hari? Aku bukan kerja jula badan/ jual dadah ke apa nak dapat RM2k tu sekelip mata. Dan paling menyampah, dia cakap kat husband aku, dia dah call aku banyak kali tapi aku tak jawab. Yang ni aku rasa nak menyumpah sebab aku tak terima apa-apa call pun dari TM.  Dorang siap cakap lagi nak ambil tindakan undang-undang dekat aku. Persoalannya kat sini, APA SALAH AKU? KENAPA AKU KENA TINDAKAN UNDANG-UNDANG SEDANGKAN AKU YAKIN AKU DAH TERMINATE? Last-last dia suruh aku berurusan dengan HQ dia sebab kebanyakan customer akan hadapi masalah macam aku bila berurusan melalui telefon. 

Berdasarkan cerita aku, aku nak cakap yang aku kecewa sangat dengan service TM ni. Pertama, aku kena bayar RM199 setiap bulan untuk line internet yang hidup segan mati tak mahu. Which is aku rasa tak sesuai langsung. Second, aku rasa aku paling teraniaya sebab dorang nak ambil tindakan undang-undang ke atas aku and cas aku RM2k sedangkan aku dah minta pihak TM untuk terminate aku punya akaun UNIFI sejak setahun yang lepas. Kalau dorang kata kena deal dekat HQ, kenapa time aku call customer service tu, dia confident boleh cakap dia boleh tolong terminate kan? Salah siapa? Salah aku atau salah dia? 



Dua minggu lepas, husband aku ada langgan UNIFI 30Mbps. Yang duduk dalam rumah ni cuma aku dengan husband aku je. Kami takda download apa-apa. Kami guna internet untuk Whatsapp, Instagram and Facebook. Thats it. Tapi, 30Mbps tu cukup mengecewakan sebab line dia slow yang teramat. Husband aku call Customer Service, then mcm biasalah, dia suruh tutup box and on semula.  Lepas buat macam tu, line tu okay la laju untuk dua tiga hari. Semalam, aku nak buat kerja guna laptop. Tapi, perkara yang buat aku pissed off adalah aku tak boleh nak connect internet dekat laptop aku. Try punya try, rupanya dekat handphone pun tak boleh. Dah la siang tu TM call cakap pasal RM2k tu. Malam nak buat kerja, dapat lagi hadiah dari TM which is takde internet connection langsung. BAGUS TM. 

KEPADA PIHAK TM, 

Aku dengan kecewanya nak isytiharkan, aku pissed off sangat dengan pihak korang. Service tak bagus langsung. Bayar mahal dah, tapi service korang memang tak setanding harga. The worst thing, kau punya staff yang handle bahagian undang-undang tu SANGAT KURANG AJAR. Yes, husband aku cakap bukan main lagi minah tu nak bentak-bentak husband aku. Ye, aku tahu minah tu berlagak sebab kerja bahagian undang-undang, kutip hutang bagai. TAPI kena ingat, yang dia nak kutip hutang tu, mangsa TM. Aku dah kata, aku nak terminate. Staff kau yang dekat Customer Service tu YAKIN cakap dia boleh tolong terminate. So, kenapa kau nak cas aku sampai RM2k ? Aku paling benci kalau orang berlagak innocent dan lepaskan kesalahan tu pada org lain. Kalau staff kau bagus, perkara bodoh macam ni tak berlaku. Macam mana kau recruit staff kau ? Serius aku pissed off. Aku risau kalau aku pegi HQ kau, aku tak boleh kawal marah aku. Serius aku marah bila TM mintak RM2k pada aku. Dengan ni, aku HARAMKAN setiap sen yang aku pernah keluarkan pada TM. Sungguh, aku HARAMKAN. 

Sekian!

10 January 2016

REVIEW | FACIAL MOISTURISER BY BODY SHOP

 



Masa aku study dekat London, minggu pertama sampai sana, kulit aku memang tak boleh terima dengan cuaca dekat sana. Masa aku sampai London tu, tengah musim Spring. So, memang kering dan kulit aku menggelupas. Mula-mula memang aku dah bawak siap-siap skincare dari Malaysia. Tapi, lama-lama habis la. So, nak suruh orang pos ke London, memang mahal la cerita nya. So, aku decide untuk pakai skincare yang ada dekat UK je. Nasib baik ada Body Shop. So, memang senang la. Dia punya salesgirl pun kemain ramah. So aku pun memang cerita keadaan muka aku. And, dia suggest Vitamin E product. 


Untuk kegunaan waktu siang, aku guna Vitamin E Aqua Boost Sorbet. Fungsinya, memberi kesejukan untuk kulit 24jam. Ok jujur, memang lepas pakai, muka akan rasa berangin and fresh. Plus, tekstur dia memang kategori cepat menyerap. Lepas pakai, dia akan bagi effect matte dekat muka. Tak melekit ye. Lepas tu, nak apply foundation pun senang je. Takyah nak tenyeh guna sponge tu beriya sangat. 

Waktu malam pulak, aku guna Vitamin E Moisture Cream. ** yg dalam gambar ni, limited edition design.   Krim ni berfungsi untuk melembapkan kulit muka. Sama juga macam krim siang, tak melekit and cepat serap. So takdelah time tido muka rasa melekit ke apa. 

So, memang sepanjang dekat London, aku pakai Body Shop ni je. Alhamdulillah, kulit tak kering and menggelupas dah. Lagipun, product Body Shop dekat UK murah. Takdelah aku rasa terbeban nak beli. 

Habis study and balik Malaysia, aku still pakai juga dua krim ni. Tak menjadi masalah pada kulit. Alhamdulillah... Aku memang recommend sangat-sangat kepada semua org untuk pakai krim ni. Kulit aku memang jenis mengada sikit. Tak boleh pakai sebarang produk. Salah produk sikit je, nahas la... Memang berjerawat tak pun menggelupas la kulit muka aku... 

Disebabkan barang kat Malaysia ni agak expensive, maka berjimat lah. Krim ni pun tak perlu nak sapu banyak-banyak. Calit sikit-sikit je dah okay dah. So, dapatlah berjimat. Sementara nak tunggu krim ni habis, bole lah kumpul sikit-sikit duit nak beli yang baru. 

So, sekian dulu lah review kali ni.. Semoga sedikit sebanyak membantu kepada yg bermasalah kulit tu. Thanks for reading :) 

 

Her Diary by Myra Amira Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork